Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierni

Dodano:
Morele w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Do ciasta francuskiego z morelami dodaj migdałowy krem, a wszyscy będą pytać, w jakiej cukierni kupiłeś tak dobre ciastka. Ich zrobienie jest naprawdę łatwe.

Ciasto francuskie z morelami można zrobić na wiele sposobów, ale ten, naszym zdaniem, bije na głowę wszystkie inne. Sekretem jest krem migdałowy, czyli frangipane, który sprawia, że ciastka smakują niczym z najlepszej cukierni. Jego zrobienie jest łatwe, bo wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki.

Jak zrobić ciasto francuskie z morelami?

Możesz kupić dowolne, gotowe ciasto francuskie, ale jeśli naprawdę chcesz zachwycić innych smakiem ciastek z morelami, wybierz koniecznie ciasto na bazie masła (takie ciasto można kupić w niektórych marketach, zwykle trzeba go szukać na dziale mrożonek).

W naszym przepisie wykorzystujemy tradycyjny francuski krem migdałowy frangipane. Robi się go z mielonych migdałów (czyli mąki migdałowej), masła, jajek i cukru. W przepisie podane są dwa małe jajka, ponieważ na te proporcje powinno być ok. 100 g jajek. Jeśli masz duże jaja, wbij je do miski, rozmąć i odważ 100 g. Resztę jajka możesz wtedy wymieszać z łyżką mleka i posmarować nim brzegi ciastek, dzięki temu będą ładnie błyszczały. Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej (nie zawsze jest dostępna w marketach), zastąp ją mąką ziemniaczaną. Frangipane najprościej nakładać na ciastka za pomocą rękawa cukierniczego. Podczas pieczenia krem delikatnie się rozpływa i idealnie wypełnia wnętrze ciastek.

Przepis: Ciasto francuskie z morelami

Owocowe ciastka z kremem migdałowym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
457 w każdej porcji

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 5 moreli

na krem migdałowy (frangipane):

  • 130 g mąki migdałowej
  • 140 g cukru pudru
  • 2 małe jajka (S)
  • 125 g miękkiego masła
  • 10 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZrób krem migdałowy: miękkie masło połącz z resztą składników w temperaturze pokojowej (najlepiej mikserem). Morele wypestkuj i połówki pokrój na plasterki.
  2. Robienie ciastekPodziel ciasto na równe kwadraty, w każdym delikatnie zawiń brzegi. Wypełnij wnętrze kremem migdałowym i ułóż na nim plasterki moreli. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.

Rada: w naszym przepisie proponujemy ciastka w kształcie kwadratów, ale możesz zrobić je w dowolny sposób, także w formie większej tarty.

Jak podawać ciastka z morelami?

Te ciastka nie potrzebują już żadnych dodatkowych składników, ale jeśli chcesz, możesz oprószyć je cukrem pudrem i udekorować świeżymi listkami mięty albo melisy. Gotowe ciastka można także ozdobić niewielką ilością polewy czekoladowej albo lukru.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...